(Voormalige) Sint Franciscus ulo-school aan de Patronaatsstraat 29


(Voormalige) Sint Franciscus ulo-school aan de Patronaatsstraat 29
©:

De voormalige uloschool – school voor uitgebreid lager onderwijs - aan de Patronaatsstraat 29 is een karakteristiek gebouw. Het is evenwel geen gemeentelijk- of rijksmonument.

Het uitgebreid lager onderwijs werd wettelijk niet gezien als middelbaar onderwijs, zoals een hbs of gymnasium, maar als een uitbreiding van het gewone lager onderwijs. Een ulo-afdeling zat dan ook vaak in hetzelfde gebouw als een lagere school en in veel gevallen waren er geen vakdocenten aan verbonden maar docenten die in alle of bijna alle vakken les konden geven. Tot 1920 werden de aanduidingen “ulo” (= uitgebreid lager onderwijs) en “mulo” (= meer uitgebreid lager onderwijs) door elkaar gebruikt. In 1920 werd de aanduiding ‘mulo” bij wet geschrapt. In de praktijk bleef men echter de aanduiding “mulo” gebruiken.

Om te voorzien in r.-k. uitgebreid lager onderwijs in Lichtenvoorde werd in 1920 de nu nog bestaande school aan de Varsseveldseweg 14 gebouwd. Die nieuw gebouwde school was mede bedoeld voor het gewoon lager onderwijs, omdat de in 1912 aan de Patronaatsstraat gebouwde r.-k. lagere school niet groot genoeg meer was.

In 1931 werd een eind verderop aan de Patronaatsstraat een nieuwe r.-k. ulo-school gesticht. De architect was J. Huinink. De bouwkosten van dit pand in 1932 waren fl. 23.637,49 en voor de leermiddelen moest het kerkbestuur nog eens fl. 736,24 neertellen. De grond was gekocht van Jan en Anton Wamelink, schoenmakers die verderop woonden in de Patronaatsstraat. De nieuwe Sint Franciscus uloschool werd in 1932 in gebruik genomen. Het gebouw aan de Varsseveldseweg 14 was vanaf 1932 uitsluitend nog in gebruik voor gewoon lager onderwijs.

Er werd aan de Patronaatsstraat aanvankelijk een 3-jarige ulo-opleiding verzorgd. Het pand had 3 lokalen en een lerarenkamertje. De leerlingen noemden dit het strafkamertje omdat, als men de klas uitgestuurd werd, daar moest zitten. De leerkrachten waren toen H.H. Brus (hoofd), G.H. Bruins en K.H. Falke. Het aantal gemiddelde aantal leerlingen over 1932 bedroeg 51. De salarissen van de leerkrachten waren toen, voor het hoofd fl. 374,37p/mnd, van de andere leerkrachten fl. 255,85 en fl. 295,48 p/mnd.

Later werd een 4-jarige opleiding gegeven. Toen werden ook het lerarenkamertje en de gang gebruikt als klaslokaal omdat er niet genoeg lokalen waren voor een 4-jarige opleiding. Nog weer later werd hiervoor een klaslokaal in de oude jongensschool aan de Patronaatsstraat gebruikt.

In 1956 werd een nieuwe uloschool aan de Pastoor Sandersstraat in gebruik genomen. In 1968 werd door de Mammoetwet de ulo als schoolvorm afgeschaft en omgevormd tot mavo (middelbaar algemeen voortgezet onderwijs). Sindsdien was het schoolgebouw aan de Pastoor Sandersstraat in gebruik voor de Sint Franciscusmavo. Bij het 60-jarig in 1980 bestaan had de school 484 leerlingen en 27 leerkrachten. De Sint Franciscusmavo en andere scholen fuseerden tot de scholengemeenschap "Marianum". De school aan de Pastoor Sandersstraat werd overbodig en werd daarom in 1995 afgebroken. Het vrijkomende terrein werd gebruikt voor woningbouw.

Het voormalige uloschoolgebouw aan de Patronaatsstraat is echter wel behouden gebleven. Het heeft na 1956 onder meer dienst gedaan als dependance van de Sint Franciscusmavo en als muziekschool en is nu in gebruik bij onze Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde.

© Tekst: Redactie
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde)