Voormalig tramstation Varsseveldseweg


Voormalig tramstation Varsseveldseweg
©: Redactie

Het tramstation in Lichtenvoorde van de Geldersch- Westfaalse Stoomtram Maatschappij (GWSM) is gebouwd in 1908 aan de tramlijn Lievelde-Zeddam. Het stond tegenover de huidige cafetaria 'n Olden Tram (Varsseveldseweg 21). Het tramstation is afgebroken in 1972. 

In 1899 werd door de heren W.L. Leféber uit Lochem, directeur van de Geldersch-Overijselsche Stoomtramweg Maatschappij en A. Pabbruwe uit Winterswijk een plan gemaakt voor:

  • een tramweg vanaf station Lichtenvoorde/Groenlo (van de Nederl. Westfaalsche Spoorweg Maatschappij) over Lichtenvoorde, Varsseveld, Terborg, Etten naar Zeddam, die daar zou aansluiten aan de ontworpen stoomtramweg Zutphen-Emmerik;
  • een tramweg vanaf Lichtenvoorde, Bredevoort, Aalten naar Bocholt, dit vanwege de vele pendelaars naar Bocholt. 

Het plan leidde tot de oprichting van de GWSM op 1 december 1905.

Lichtenvoorde – Aalten - Bocholt 

In 1906 begonnen met de voorbereiding van de lijn Lichtenvoorde - Bocholt. Door problemen met grondeigenaren werd het 1909 voordat de lijn kon worden aanbesteed. In augustus 1909 werd begonnen met de aanleg van de lijn Lichtenvoorde – Bocholt. De aanleg werd opnieuw vertraagd door hoge waterstanden om en bij Aalten en Bredevoort, waardoor de daar noodzakelijke bruggen niet konden worden afgebouwd. Op 29 april 1910 werd de lijn Lichtenvoorde-Bocholt geopend en met ingang van 2 mei 1910 opengesteld voor het publiek. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ging de grens dicht en moest op 31 juli 1914 de dienst op het baanvak Aalten - Bocholt worden gestaakt. Hoewel op 15 maart 1915 het reizigersvervoer op de lijn Aalten - Bocholt hervat werd, kreeg het arbeidersvervoer, door de oorlogsomstandigheden, lang niet de vroegere omvang meer. Het aantal passagiers liep zodanig terug, dat de dienst op 1 mei 1916 weer, maar nu voor goed werd gestaakt. Er werd alleen nog tot Aalten gereden. Het traject Aalten-Bocholt zou nooit meer in gebruik genomen worden. In 1937 werd het op Duits gebied gelegen gedeelte van de lijn opgebroken nadat in 1933 op het traject Aalten - Bocholt een autobusdienst was geopend. In 1942 werd ook het gedeelte tussen Aalten en de grens opgebroken.

Lievelde -Zeddam

In 1906 begon de bouw van de lijn Lievelde - Zeddam. Het eerste gedeelte, van Lievelde tot Harreveld, werd op 24 maart 1908 opengesteld voor het publiek. Op 3 juli 1908 werd de gehele lijn, tot Zeddam, opengesteld. Ook het tramstation te Lichtenvoorde en de woning voor de stationschef en het directiekantoor werden in 1908 gebouwd. Ook werd een tramremise gebouwd aan de Varsseveldseweg. Dit gebouw werd later gebruikt voor de houtwarenfabriek van Weijenborg.

De stoomtram op de lijn Lichtenvoorde/Groenlo-Zeddam werd niet alleen gebruikt voor personenvervoer. De lijn was tevens zeer geschikt voor het vervoer van goederen. Lichtenvoorde had een aanzienlijke handel in varkens. Verder was de tram belangrijk voor de aanvoer van benodigdheden voor de vele schoenmakers en voor de afvoer van hun fabricaat. Ook was de tram zeer geschikt om steenkool en bouwmaterialen te vervoeren.

Op 15 december 1917 werd de GWSM door de GSM (Gelderse Stoomtram Maatschappij) te Doetinchem overgenomen. Directeur was de heer Ir. H.W. Sebbele. Werkplaats en depot te Lichtenvoorde werden gesloten. De hoofdzetel werd Doetinchem en ook het onderhoud vond in Doetinchem plaats. Vanaf 1921 geschiedde het personenvervoer niet meer met stoomtrams maar met met motortrams en aanvullend vervoer met bussen. In 1933 werd de reizigersdienst per tram gestaakt. Het goederenvervoer bleef tot het einde in 1953 van behoorlijke omvang.

Na 15 juni 1953 is de lijn opgebroken. Een klein stuk van het smalspoor is bewaard gebleven op de brug over de Bovenslinge in de Lichtenvoordseweg in Varsseveld. Op het perron van het tramstation in Lichtenvoorde heeft nog jarenlang een bushalte gestaan. In 1972 werd het stationsgebouw afgebroken.

© Tekst: Redactie © Foto voorblad: Redactie
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde)